Added Checkout

Kyyria tekee paluun 25 vuoden jälkeen – miksi bändin nousujohteinen ura päättyi aikoinaan kuin seinään?

April 18, 2023

KYYRIA oli yksi 90-luvun alun merkittävimpiä kotimaisia rock-yhtyeitä. He saavuttivat vankan suosion etenkin pääkaupunkiseudulla ja keikkailivat myös menestyksekkäästi festareilla ympäri Suomea.

Faith No Moren, Soundgardenin, Rage Against the Machinen ja Red Hot Chili Peppersin musiikillisista kirstuista ammentanut, musiikkiaan ”porno”- ja ”sporttimetalliksi” kutsunut Kyyria pääsi nopeasti myös ulkomaille. He levyttivät toisen albuminsa Saksassa ja kolmannen Yhdysvalloissa, mutta sen jälkeen bändi katosi kuvioista, eikä kukaan oikein tuntunut tietävän mitä heille tapahtui.

Kyyrian muusikot ovat sittemmin tehneet uraa muun muassa HIMissä, Amorphiksessa ja Sub-Urban Tribessa, mutta Kyyriasta muusikot ovat puhuneet harvoin, jos lainkaan.

Kyyrian jonkinasteisesta paluusta keikkalavoille on ollut puhetta jo useamman vuoden ajan. Vuonna 2015 laulaja Ville Tuomi (s. 1972) lisäsi vettä myllyyn laulettuaan keikallisen Kyyrian covereita Haven-kokoonpanon kanssa. Lopulta bändin rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen (s. 1971) pudotti joulukuussa 2022 Instagramissa todellisen uutispommin: bändi todellakin suunnittelee paluuta.

Kyyrian kaikki kolme levyä ilmestyivät kuin vaivihkaa Spotifyhyn ja tammikuussa 2023 ilmoitettiin, että bändi palaa keikkalavoille heinäkuun John Smith -festivaaleilla ja soittaa elokuussa vielä keikkoja Helsingin Tavastialla.

Vaikka Kyyria oli täynnä lahjakkaita muusikoita, minulle bändi on aina ollut kiharatukkaisen kitaristi Mikael Vehkaojan (s. 1969) luomus. Siinä missä muut soittajat ovat jatkaneet uraa muusikkona, Mikael tuntui lopettaneen bänditouhut 2000-luvun alussa. Hän on tehnyt viime vuosikymmenet korkean profiilin toimittajatöitä muun muassa Seuraan ja Kauppalehti Optioon, joten en voi olla ihmettelemättä, mikä saa Mikaelin palaamaan Kyyrian pariin yli 25 vuoden jälkeen. (Kuva: Seura-lehti)

 

Kyseessä on eittämättä vuoden kuumin comeback. Etenkin bändin kolmas, aikoinaan pienelle huomiolle jäänyt Inner Wellness -levy on kestänyt hyvin aikaa ja kuulostaa edelleen todella verevältä. 

Omalle sukupolvelleni Kyyrian paluu on nostalgiatrippi vailla vertaa, mutta mitenköhän nuoret kokevat Kyyrian musiikin? Tietävätköhän he edes bändistä mitään?

Seurasin bändiä aikoinaan läheltä ja soitinkin siinä jonkin aikaa. Nyt voisi olla oivallinen hetki kertoa, kuinka Kyyria sai alkunsa, miten heidän uransa lähti nopeaan nousuun ja mihin bändi lopulta hajosi.

SISÄLLYS:

LUKU 1 – Kyyrian alkutaipale Kanadassa ja Ruotsissa Lue tästä >

LUKU 2 – Kyyria asettuu Helsinkiin ja julkaisee omakustanne-EP:n Lue tästä >

LUKU Zen Garden julkaisee Blessed Ravings -debyytin Lue tästä >

LUKU– Manageri ja levydiili Saksasta Lue tästä > 

LUKU– Alien ja kiertueet Saksassa Lue tästä >

LUKU 6 – Kyyria levyttää San Franciscossa Lue tästä >

LUKU– Inner Wellnessin julkaisu Lue tästä >

****
Shipping Fees

Scandinavia and Baltic countries

Rest of the European Union

USA, Canada, Non EU-countries and rest of the world

If you shop from outside the European Union, you will see all prices VAT 0 % at the checkout, so you can order without paying the 24% VAT.

Fast delivery