Added Checkout

Vallankumouksellista tekniikkaa - Lehle Components

May 09, 2020

Saksalainen insinööri Burkhard Lehle kertoi muutama vuosi sitten NAMM-messuilla mykistävän hienon uutisen. Hän oli kehittämässä omaa komponenttilinjastoaan, joka tulee sisältämään jo olemassa olevien innovaatioiden lisäksi täysin uutta tekniikkaa. Kehittäminen otti hetken, mutta Lehle lanseerasi hiljattain Lehle Switch BTN -kytkimensä, jonka voi vaihtaa helposti minkä tahansa momentary-tyyppisen jalkakytkimen paikalle. Siitä tuli välittömästi hitti!


AIEMMIN tällaisia kytkimiä tavattiin lähinnä efektien tap tempo -kytkiminä tai ohjelmoitavien bypass-looppereiden kytkiminä, mutta nykyisin ne ovat yleistyneet myös releillä vaihdettavien efektien bypass-kytkiminä. Näitä ovat mm. kaikki Strymonin pedaalit sekä Walrus Audion kaksikytkimiset pedaalit, kuten Slö ja ARP-87.


Olemme vaihtaneet Lehlen kytkimiä jo lukuisiin laitteisiin. Tyypillisimpiä potilaita ovat esimerkiksi paljon poljettavat true bypass -loopperit. Alla oleva modifikaatio tehtiin Mikko Von Hertzenille juuri ennen vuoden 2019 Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB -keikkoja.


Nimensä mukaisesti momentary-kytkimen idea on se, että painettaessa se yhdistää siinä olevat kontaktit vain hetkellisesti toisiinsa ja irrottaa ne heti, kun kytkin nousee takaisin ylös.

Momentary-kytkimen suurin etu on pehmeä ja hiljainen toiminta, eli kytkin ei naksahda äänekkäästi, kun sitä poljetaan. Tämän tyyppisen kytkimen tunnistaa myös siitä, että yleensä siinä on vain kaksi juotoskorvaketta.

Lehle Module SW

Lehle julkaisi äskettäin kauan kaivatun Module SW -relemoduulin, jonka avulla perinteisen efektin naksahtava 3PDT-kytkin voidaan korvata hiljaisella Lehle Switch BTN -kytkimellä.

Moduuli on hieman tavallista 9V-paristoa pienempi, eli se on helppo kiinnittää vaikka 3M Dual Lockilla tai Velcrolla efektin paristokoteloon.

Yksi moduulin hienoimmista puolista on sen ohjelmoitavuus: tavallisen päälle kytkemisen lisäksi sen voi ohjelmoida pitämään efektiä päällä vain silloin, kun kytkintä painetaan, tai jopa niin, että normaalilla lyhyellä painalluksella efekti menee päälle ja toisella painalluksella pois, mutta jos kytkintä pidetään painettuna, efekti menee pois päältä, kun kytkin jälleen vapautetaan.

Case: Anssi Kela ja Electro-Harmonix Synth9

Hyvin pian saatuamme Lehlen moduulin käsiimme eteemme tuli tapaus, jossa pääsimme hyödyntämään sitä tositoimissa. Anssi Kela valmistautui "Mun täytyy kävellä näin" -elämäkertakeikkoihinsa, jotka hän aikoi vetää ilman bändiään itse itseään akustisella kitaralla säestäen.

Olimme rakentaneet Anssille jo vuosia aiemmin pedaalilaudan akustista kitaraa varten, jossa oli viritin, etuaste kitaran mikrofonisysteemiä varten sekä ekvalisaattorina ja DI:nä toimiva Lehle Acouswitch IQ DI. Elämäkertaprojektin luonteesta johtuen lautaan tarvittiin nyt vähän lisäsävyjä, joten boardiin lisättiin Boomerangin loopperi, Walrus Audion maanmainio Slö sekä Electro-Harmonixin Synth9.


Viimeksi mainitun kohdalla oli kuitenkin ongelma: laitteen oma jalkakytkin päästi kovan mekaanisen naksahduksen aina, kun sitä painettiin. Bändin seassa tämä ei varsinaisesti haittaa, mutta konserttisalin lavalla poksahdus olisi kiusallisen kova. Jos efekti haluttaisiin kytkeä päälle kesken loopin äänityksen, poksaus jäisi pahimmillaan pyörimään looppiin. Totesimme, että tässäpä olisi oiva tulikoe Lehlen moduulille.


Aloitimme avaamalla pedaalin ja mittaamalla yleismittarilla, miten jalkakytkin oli kytketty. Ensimmäinen ongelma tuli vastaan tässä vaiheessa: tajusimme, että pedaali on bufferoitu, ja sen jalkakytkimen kytkentä eroaa joissain määrin perinteisen true bypass -pedaalin kytkimestä. Kytkin on kuitenkin tavallinen 3PDT-kytkin, joten järkeilimme, että voisimme joka tapauksessa hyödyntää moduulia, vaikkakin joutuisimmekin soveltamaan jonkin verran.

Irrotimme vanhan jalkakytkimen kotelosta ja kolvasimme irti lattakaapelin, jolla kytkin yhdistyi efektin pääpiirilevyyn. Ensimmäiseksi asensimme Lehlen jalkakytkimen tämän tilalle ja yhdistimme sen johdot moduulin vastaaviin johtoihin. Seuraavaksi juotimme moduulin virtajohdot efektin virtaliittimeen.

Tähän asti homma oli ollut selkeä, mutta nyt jouduimme etenemään valistuneiden arvausten sekä yrityksen ja erehdyksen kautta. Lopulta saimme efektin kytkennän toimimaan, mutta jäljellä oli vieläkin pieni poksahdus, joka kuului, kun efekti kytkettiin päälle.

Aluksi epäilimme, että kyseessä oli tasavirran vuotaminen kytkentään. Yritimme filtteröidä sitä kondensaattorilla ja vastuksella, mutta kyse ei ollut siitä eikä komponenttien lisäämisellä ollut toivottua vaikutusta.



Koska efektin kytkeminen päälle tapahtui piirilevyllä eikä itse kytkimessä, palasimme tutkimaan aiemmin irrottamaamme jalkakytkintä ja pähkäilemään, miten sen oli suunniteltu toimivan. Apunamme ei ollut laitteen kytkentäkaaviota, joten jouduimme etenemään sokkona.

Olisi hienoa kertoa, että saimme neronleimauksen ja keksimme lopulta miten kytkin tulisi johdottaa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin myönnettävä, että saimme kytkimen toimimaan järjestelmällisesti eri johtoyhdistelmiä kokeilemalla. Efekti kuitenkin vaihtui päälle ja pois täydellisen hiljaisesti, mikä oli pääasia. Ongelmat eivät olleet kuitenkaan ohi. Uutena ongelmana LED-merkkivalo paloikin nyt koko ajan.


Irroitimme merkkiledin laitteen piirilevyltä, liimasimme sen paikoilleen koteloon ja kolvasimme Lehlen moduulin LED-johdot sen jalkoihin. Vihdoinkin valmista! Efekti kytkeytyi päälle ja pois täydellisen sulavasti, ja merkkivalokin syttyi ja sammui toivotunlaisesti.

Ensimmäinen kokeilumme oli siis aikamoista arpomista, mutta lopputulos oli upea ja hienoa todistettavaa tämän kaltaisessa pedaalissa. Esiintymisten teatterimaisen luonteen huomioiden hiljainen kytkin osoittautui tärkeäksi tekijäksi tunnelman säilyttäjänä. Tunsimme olevamme uuden aikakauden kynnyksellä.


Selaa Lehlen tuotevalikoimaa


9.5.2020 Eetu Lehtinen ja Kimmo Aroluoma

Eetu Lehtinen on Custom Boardsin pedaalilautateknikko ja armoitettu käsityöläinen, joka vastaa pedaalilautojemme johdottamisesta.

Kimmo Aroluoma on Custom Boardsin omistaja ja pitkän linjan kitarateknikko.

*****

Jos et haluakaan syystä tai toisesta viedä itse pedaalilautaprojektiasi loppuun asti, autamme sinua mielellämme.

ALOITA PEDAALILAUTAPROJEKTISI AMMATTILAISEN AVULLA.


Täytä suunnittelulomake



Shipping Fees

Scandinavia and Baltic countries

Rest of the European Union

USA, Canada, Non EU-countries and rest of the world

If you shop from outside the European Union, you will see all prices VAT 0 % at the checkout, so you can order without paying the 24% VAT.

Fast delivery